digital markedsføring,  nettbutikk,  teknologi,  varehandel

Opprette nettbutikk – å knekke koden

opprette nettbutikk, tipsHar du opprettet nettbutikk før? Det hadde ikke jeg heller, og du kan tro jeg ble irritert når vi i tredje forelesning enda ikke hadde fått noen informasjon om hvordan vi skulle løse denne oppgaven. Likevel sitter jeg her i dag, fornøyd over at vi fikk nettbutikken opp å gå, helt selv – det gjelder bare å knekke koden.

Gjør deg selv en tjeneste og sett deg inn i kundens perspektiv

Det skal kun ta fem sekunder fra en potensiell kunde kommer inn i nettbutikken din til hen har fått oversikt over hva dette dreier seg om. På disse fem sekundene skal kunden ha fått svar på disse tre spørsmålene: har jeg kommet til riktig sted? Hva er det jeg kan gjøre her? Hvorfor skal jeg gjøre det her? (Ødegård 2016). Førsteinntrykk er alfa omega, og det kan stå om «salg eller ikke salg». Derfor valgte vi å opprette en brukervennlig og enkel, men gjennomført nettbutikk.

Sett deg hårete mål for bedre resultat

Ingenting er mer motiverende enn å strekke seg etter de målene man ønsker å oppnå. Dette gjorde vi ved å sette våre mål inn i OKR, Objectiv Key Result. Vi hadde én OKR for lansering og én for hele eksamensperioden. Vi oppdaterte kontinuerlig hvordan vi lå an med disse målene, slik at vi hele tiden så fremgang. Vi nådde lanserings-OKR, men ikke alle målene i OKR for hele perioden. Derimot ser jeg i ettertid at målene kunne vært enda større, slik at vi kunne strukket oss enda lenger for å oppnå bedre resultater.

Start tidlig og forutse det uforutsette

Tid er verdifullt, og det er dermed en fordel å forutse at ting kan komme i veien for arbeidet ditt når du legger en plan. Min foreleser sa alltid «det skulle helst vært gjort i går», og det lå noe i det, tross alt. I oppgaven om å lansere nettbutikk burde alt vært gjort i går: opprettelse av siden, designet på plass, produktene klar, og man skulle vel kanskje også aller helst ha solgt et produkt før lansering – dette satt på spissen så klart. Men, det er et poeng i dette: å ha noen dager i slingringsmonn er en fordel! Uforutsette ting kan skje, og slike ting skjer ofte når det passer dårligst. Derfor bør man være forberedt på disse tingene, og ha klar en plan B slik at ikke alt går skeis.

Skal du lykkes med nettbutikk må du bruke tid på markedsføring

Markedsføring er helt avgjørende skal man få trafikk som genererer til salg på nettsiden. E- postmarkedsføring er en av de mest effektive måtene å markedsføre seg på. Dette krever at du samler e-poster ved at mennesker melder seg på ditt nyhetsbrev. Deretter er det bare å sende ut mail – både før, under, og etter lansering. En liten hake med e-postmarkedsføring er at er mailen kan havne som spam. Dette er én av grunnene til at det også er viktig å drive med annen markedsføring på andre plattformer. For oss var Instagram en plattform vi ønsket å teste ut. Her ville vi engasjere og vise hva vi holdt på med. Dette er derimot en tjeneste som ikke utgjør like store muligheter som det Facebook gjør. Facebook er stedet for deling og liking – ja, du får spredt budskapet ditt ganske så raskt ved bruk denne plattformen, rett og slett. Det er dermed en fordel å også være synlig på Facebook.

Skap blest før lansering, og hold på oppmerksomheten i lang tid etterpå

Det å få oppmerksomhet er én ting, men det å holde på den er verre (Krokan, 2013). Dermed må man hele tiden være på for å ikke bli glemt. Mail og aktivitet på SoMe er viktig både før og etter lansering. Finn nye måter, prøv ut nye ting, og ikke glem at av dine egne feil lærer man mest.

Ikke stopp med implementeringen

Vi var flinke på å implementere før lansering, men ikke like flinke etter. Vi har lært at det er viktig å hele tiden implementere for å se hva som fungerer – å ikke stoppe med dette når nettbutikken er lansert. Det gjelder å hele tiden teste ut for å se hva som fungerer og ikke, slik som med markedsføring. Selv om vi ikke fikk implementert så mye som vi skulle ønsket til nå, har vi flere idéer til implementering i det videre arbeidet med nettbutikken. Én av dem er å få på plass «kundeomtaler», noe jeg tror er viktig å ha på en nettside for at potensielle kunder skal kunne lese andres erfaringer – som forhåpentligvis er positive. Dermed vil dette igjen kunne bidra til mer salg.

Tørr å feile

At man lærer både mest og best av sine egne feil er ikke til å skyve under en stol. Når vi først fikk denne oppgaven var jeg frustrert over hvorfor vi ikke ble lært steg for steg hvordan vi skulle opprette nettbutikken. Nå sitter jeg igjen med svaret. Det var både skummelt og spennende å hive seg ut i et nytt farvann, for det var det vi gjorde. Vi lærte alt selv. Etter denne eksamensoppgaven har jeg altså innsett at jammen klarer man seg uten særlig hjelp. Det gjelder bare å prøve og feile – hopp i det!

 

 

 

Litteratur:

Krokan, Arne. 2013. Nettverksøkonomi.

Ødegård, Even. 2016. Hvordan vurdere din nettbutikk?

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *